agri_black
Edit Content

Овощните насъждения през есента

еен

Есенният сезон е изключително важен за овощните насъжедия. Това е така, защото в този период е необходимо да положите сериозни грижи за тях, като премахване на загиналите плодове, както и на сухите и болни клони. Грижите, които положите за своите овожки през есента, имат профилактичен и оздравителен ефект и ги подготвят за следващата година.

Есенният сезон – време за беритба:

Освен превантивни мерки, не трябва да забравяме, че именно през есента продължава и беритбата на много от овощните видове. През този сезон узряват есенните сортове ябълки –  Златна Пармена, Джонатан, Червена превъзходна и Златна превъзходна, Канадска ренета и  Английската зелена ренета. Този месец зреят и зимните крушови сортове Хардиева, Боскова, Харденпонтова масловки, Пекъмс Триумф и Попска.  От костилковите видове пък продължават да  се берат късните прасковени и сливови сортове. Продължава брането и на малини от сортовете Люлин и Херитидж. През есента започва прибирането и на орехите. Правилното определяне на момента за беритба на всеки сорт е от съществено значение за сполучливото съхранение на плодовете.

Как да разберем кога е точният момент за беритба:

Има доста надеждни методи за определяне момента на беритбената зрялост. За практиката на любителя овощар най-удобни са показателите:

  1. появата на характерната за сорта окраска по кожицата на плода;
  2. лесното откъсване на плодовата дръжка от плодовата клонка;
  3. потъмняването на кожицата на семената.

Ако времето е топло и сухо, можете да полеете овощната си градина в началото на месеца, за да се подпомогне процеса на залагане на плодни пъпки за догодина.

Поливките на младите овощни дръвчета са наложителни при трайно засушаване, тъй като тяхната коренова система е все още неразвита и плитко разположена. Водата трябва да е в умерено количество, колкото да се поддържа нормална влажност в коренообитаемия почвен слой.

Translate »
Scroll to Top