agri_black
Edit Content

Как да подобрим домашното вино?

жино

Освен че е вековна традиция правенето на вино у нас, е и въпрос на чест да наточиш от бъчвата си бурканче и да получиш слава и признание от приятелите си за уменията  да превръщаш червения гроздов сок в питие на боговете.

Правенето на вино е изкуство, казват познавачи, а българите правим едно от най-хубавите вина в света. И докато големите заводи имат дузина технолози и енолози, при производството на домашното вино се разчита на умението единствено на стопанина.

Майсторството на винопроизводството:

След като изберете вида грозде, от което да направите своето вино, трябва да смелите добре гроздето – само зърната му или заедно с чепките, оставяме Вие да решите.

Важно е полученият сок да се слози в бидони в мазе или друго хладно и изолирано помещение. Тук идва моментът, в който трябва да вземете мерки, за да не стане виното кисело – трябва да измерите захарността му.

Как да разберем дали захарността е в норма:

Тя е нормална ако е около 22-24-25 %. Ако е по-ниска, се добавя захар, за да не киселее впоследствие. Но не бива да се прекалява със захарта, тъй като ако има много от нея, махмурлукът ви е в кърпа вързан след поредната няколкочасова дегустация на приготвения от Вас гроздов елексир. Ако пък нивото на захар е по-високо, се добавя вода, за да се намали.

Следващата специфика за постигане на хубаво вино е, че всеки ден трябва да се бърка, докато не дойде периодът на избистряне и претакане. Трябва да имате предвид, че докато тече периодът на ферментация и опитате виното, е нормално то да е кисело, тъй като още не е готово.

Ако обаче виното в полуготов вид е още кисело, препоръчваме поставянето на 1,5 г на литър окислител – калциев карботат.  При всички положения той ще елиминира киселия вкус.

Въпреки Дионисиевата клетва, според която вино се прави само от грозде, много домашни майстори слагат всякакви добавки, за да засилят определен вкус или цвят.

Често бялото вино е по-капризно на цвят и за да се запази, се слага витамин С, след като е минала ферментацията и се отточи. На 100 литра се разтварят 100 милиграма витамин С на прах, който се продава в аптеките.

Най-често се прилагат трикове с добавки при червеното вино. Практика е да се слагат дъбови стърготини през периода на ферментация или при отлежаването.

И накрая още един съвет …за по-добро избистряне пък се ползва яйчен белтък, като за 100 литра вино се разтварят 3-4 пресни белтъка. Желатинът също избистря, като за 100 литра престояло по-дълго време в джибрите вино се слага около 30

Translate »
Scroll to Top